Spenatsoppa med hemmagjord buljong
Ät mer grönt! Måste man väl ändå säga låter bra. Här är en vegetarisk klassisk spenatsoppa med egengjord buljong. Jag märkte att jag inte hade buljongtärning hemma, så jag löste problemet själv. Soppan är både nyttig och kalorisnål.
Spenatsoppa till ca 5-6 personer
600 g fryst hackad spenat
2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk vetemjöl
Buljong:
1 morot (mellanstor-stor)
1 stor gul lök
0,5 dl vatten
+ ca 7-8 dl vatten till spädning
Buljong:
Skala löken och skär i mindre bitar. Skala moroten och skiva. Koka i vatten i ca 15 minuter. Spara kokvattnet när du häller av det. Mixra lök och morot + en del av det sparade kokvattnet. Tillsätt resten av kokvattnet.
Soppan:
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör ihop. Ta från plattan. Tillsätt det mesta av mjölken under omrörning och rör ut tills klumparna löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Låt det småkoka i någon minut. Lägg i spenaten och den mixrade buljongen. Låt spenaten tina. Tillsätt en del av vattnet. Låt det koka upp när spenaten är smält. Späd till önskad konsistens.
Salta och peppra.
Till servering: Gärna ett ägg per person
Spenatsoppa till ca 5-6 personer
600 g fryst hackad spenat
2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk vetemjöl
Buljong:
1 morot (mellanstor-stor)
1 stor gul lök
0,5 dl vatten
+ ca 7-8 dl vatten till spädning
Buljong:
Skala löken och skär i mindre bitar. Skala moroten och skiva. Koka i vatten i ca 15 minuter. Spara kokvattnet när du häller av det. Mixra lök och morot + en del av det sparade kokvattnet. Tillsätt resten av kokvattnet.
Soppan:
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör ihop. Ta från plattan. Tillsätt det mesta av mjölken under omrörning och rör ut tills klumparna löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Låt det småkoka i någon minut. Lägg i spenaten och den mixrade buljongen. Låt spenaten tina. Tillsätt en del av vattnet. Låt det koka upp när spenaten är smält. Späd till önskad konsistens.
Salta och peppra.
Till servering: Gärna ett ägg per person
